2024-03-05

Avanti 2.0 lämnar slutrapport

Avanti 2.0 avslutades 2023 och lämnar med detta slutrapport för sina tre år men blickar också bakåt på de dryga 20 år som de i olika skepnader verkat i Malmö.

Avanti 2.0 avslutades 2023 och lämnar med detta slutrapport för sina tre år men blickar också bakåt på de dryga 20 år som de i olika skepnader verkat i Malmö.

Avanti 2.0 är ett projekt som delfinansierades av Finsam i Malmö under perioden 1 januari 2021–31 december 2023. Denna rapport är en slutdokumentation av projektet och en sammanfattning av tidigare verksamheter och projekt som legat till grund för Avanti 2.0. Malmö stad har en lång erfarenhet av att arbeta med målgruppen utrikesfödda med migrationsrelaterad ohälsa. Redan 2001 uppmärksammades behovet av anpassade insatser inom den dåvarande introduktionen för nyanlända flyktingar och invandrare och Malmö stad upphandlade ett program där introduktionsinsatser knöts samman med behandling. Projektet samordnades av Malmö stad och gick under namnet Areta.

Varje insats, projekt, verksamhet som bedrivits för målgruppen har skapats och utvecklats utifrån förutsättningarna som gällt inom rådande kontext. När IntroRehab startades 2004 hade kommunerna ansvar för nyanländas introduktion och stadens introduktionsenheter var utlokaliserade på tio stadsdelar vilket innebar vissa utmaningar i samordningen. Exigo fyllde ett behov att möta de malmöbor som befunnit sig en längre tid i Sverige och som inte omfattades av introduktionsinsatserna. 2010 tog Arbetsförmedlingen över ansvaret för nyanländas etablering och 2012 slogs IntroRehab och Exigo samman och bildade PTSD-center för att bättre möta upp malmöbor inom etableringen samt de som fortfarande omfattades av det gamla systemet.

Insatser har utvecklats utifrån erfarenheterna från tidigare projekt. På så sätt har kunskaperna ackumulerats och tagits hand om och vidareutvecklats.

Denna slutrapport är en sammanfattning av de erfarenheter - utmaningar och framsteg som Malmö stad har införskaffat sig tillsammans med samverkande aktörer under en period på cirka 20 år. Den tar sin början i en slutrapport av Avanti 2.0 för att senare göra en tillbakablick på tidigare projekt och verksamheter. Den avslutas med ett antal överväganden och rekommendationer och kan användas som en kunskapsbank att ta del av om behov av samordnade, riktade arbetsmarknadsinsatser för utrikesfödda med migrationsrelaterad ohälsa uppstår i framtiden.

Läs hela slutrapporten här!

2021-10-21

SUS nätverket konsulteras vid utveckling av det nya uppföljningsstemet

FINSAM i Malmö sitter med i det nationella SUS nätverket som idag diskuterade frågor från utvecklarna av det nya upp…

2021-10-19

Uppstartsworkshop på Kultur på recept

Idag träffades en arbetsgrupp för att gå igenom ingångar och utgångar för deltagare till Kultur på recept och dela m…

2021-10-14

Styrelsemöte FINSAM i Malmö

Imorgon har FINSAM i Malmö sitt näst sista styrelsemöte för året. Följande står på agendan:

2021-10-14

Nytt system för uppföljning av samordningsförbund provtrycks

Idag hade förbundschefen möjlighet att ge feedback, utifrån sin erfarenhet som användare av SUS, på det nya systemet…

2021-10-13

Kryddgårdenmodellen tar fram projektplan

FINSAM i Malmö arbetade som processledare vid framtagandet av en första projektplan fram till sommaren.