2019-09-30

Samverkansytor kring UVAS med ohälsa

FINSAM i Malmö släpper idag en rapport om "Samverkansytor kring UVAS med ohälsa"

FINSAM i Malmö släpper idag en rapport om "Samverkansytor kring UVAS med ohälsa". På uppdrag av styrgruppen för DUA i Malmö har utredaren på FINSAM i Malmö genomfört en kartläggning i syfte att undersöka vilka samverkansytor som finns mellan Arbetsmarknads- och socialförvaltningen (ASF), Arbetsförmedlingen och Region Skåne kring UVAS med ohälsa. I uppdraget ingick även att belysa hur dessa samverkansytor är beskaffade med avseende på bland annat tillgänglighet, hur frekvent de används, upplevd nytta samt huruvida de befintliga samverkansytorna tillgodoser målgruppens behov.

För att få en inblick kring ovanstående frågor erhöll utredaren kontaktuppgifter från uppdragsgivaren till representanter från samtliga tre organisationer. Semistrukturerade intervjuer genomfördes med representanter från Malmö stad och Region Skåne. Med anledning av Arbetsförmedlingens omställningsprocess kunde inga intervjuer genomföras med representanter från Arbetsförmedlingen. Vid intervjuerna framkom även information om angränsande frågor kring arbetssätt, förväntningar och behov. Då dessa frågor bedömdes ha bäring på såväl samverkan som hur man ska arbeta operativt med UVAS framöver inkluderades detta material i rapporten.

• Intervjuerna indikerar att befintliga samverkansytor kring målgruppen UVAS överlag fungerar tillfredsställande mellan Malmö stad och Arbetsförmedlingen. KAAUngMalmö efterlyser dock ett närmre samarbete med Arbetsförmedlingen.  
• Samverkan med sjukvården lyfts, i likhet med tidigare utredningar och kartläggningar, fram som en stor utmaning . Det framkommer även problem med att få till SIP med sjukvården. 
 • Trots att arbetsmarknads- och socialförvaltningen rymmer socialsekreterare såväl som arbetsmarknadssekreterare under samma förvaltningstak, indikerar intervjuerna skillnader i kultur och förväntningar som kan försvåra samverkan. Det finns dock indikationer på att samsynen och tydligheter kring ansvarsfördelningen parterna emellan utvecklas positivt.
 • Genom intervjuerna framkommer utmaningar i att hitta arbetssätt för den målgrupp som är i stort behov av stöd och som tidigare kunde få hjälp genom Fenix. Unga Vuxna-mottagningen vänder sig primärt till unga vuxna med lindrig psykisk ohälsa och många i UVAS-gruppen har mer allvarlig psykisk ohälsa och behöver mer stöd för att eventuellt kunna ta del av insatserna och behandlingen på unga vuxnamottagningen. Verksamhetschefen på Södervärns vårdcentral efterlyser en plats/lokal där olika professioner är samlokaliserade och arbetar tillsammans för att stärka ungdomars psykiska hälsa och där sysselsättningsfrågan är central.

Läs hela rapporten här!
 
 

 

2024-01-24

REKO samarbetet rullar vidare

På fredag fortsätter samarbetet, där FINSAM i Malmö är en facilitator sedan 2018, mellan Vuxenpsykiatrin Malmö/Trell…

2024-01-24

Regional nätverksträff FINSAM i Skåne

Imorgon träffas samordningsförbunden i Skåne och diskuterar gemensam utveckling i Eslöv.

2024-01-22

Uppdrag kring Malmöbor som uppburit försörjningsstöd mer än 36 månader

Utredarens presentation av uppdraget att ta reda på vad de som uppburit försörjningsstöd i 36 månader eller mer anse…

2024-01-19

Från Daglig verksamhet enligt LSS till arbete - LFA del 1

Idag genomförde FINSAM i Malmö den första av två LFA tillfällen kring att gå från daglig verksamhet till arbete.

2024-01-18

Samtal om spridning av Malmökraften med huvudkontoret på Arbetsförmedlingen

Idag träffade FINSAM i Malmö och arbetsförmedlingens företrädare för Stockholmskraften enheten för Utbilda och samv…