2023-02-02

Utebliven etablerings arbete under det gångna året

Här kommer en liten uppdatering om var projektet befinner sig och vad som är på gång i det kommande, för den som är nyfiken. Men först en kort påminnelse om vad projektet går ut på.

Projektet Utebliven etablering ska:

1) Identifiera grupper/personer som ännu inte är i SFI-studier och hitta sätt att sänka trösklarna för dem att hitta in till studier.

2) Undersöka varför elever inte fullföljer SFI, och underlätta för elever att välja att stanna kvar.

3) Förbättra samverkan runt alla dem (oss) som planerar SFI-elevers vardag.

4) Underlätta för SFI-elever att ta nästa steg i sin samhällsetablering, efter eller under SFI-studier.

Projektet ska arbeta fram förslag, och verka för att de genomförs, utifrån dessa olika perspektiv.

SFIträd

Vad har gjorts hittills? 

Det första året ägnade vi åt att kartlägga och undersöka: Hur ser samverkan runt SFI-studier ut? Vilka elever avbryter SFI och varför? Vilka grupper hittar inte till SFI? Hur beskriver olika rapporter förutsättningar för andraspråktalares samhällsetablering, nationellt och lokalt?

Vi har besökt familjecentraler, ideella föreningar och allaktivitetshus för att lära oss mer om vilka det är som inte hittar till SFI, och vilka hinder som kan tänkas vara orsaken till det. Vi har pratat med personal och ideellt engagerade inom olika verksamheter och elever på Komvux SFI, för att lära oss mer om samverkan och studieavbrott. Vi har också läst och haft möten med andra, runt om i landet, om hur de har gjort som brottas med samma frågeställningar som vi själva. Samtalen och intervjuerna mynnade ut i två rapporter, en lite längre om studieavbrott, och en kortare om samverkan; du hittar dem genom att klicka på länkarna. 

Var är vi nu?

Nästa steg, där vi befinner oss nu, är att arbeta fram förslag baserat på vårt insamlade underlag. Vi har engagerat arbetsgrupper såväl internt på Komvux SFI, som över organisationsgränser (AMA, AF och EBB), och redan nu ligger några förslag på bordet. Förslagen handlar bland annat om att mer frekvent följa upp SFI-elevers närvaro, att hitta en strukturerad kommunikation mellan SFI och andra aktörer när elever har långsam progression, och att korta kontaktvägarna gällande samordning av planering i gemensamma individärenden. 

Vad kommer sen? 

Vi kommer att fortsätta att vara i förslagsfasen ett tag, men därefter återstår det kanske viktigaste; att verka för implementering och förändring i praktiken. I projektets sista del kommer vi att följa upp och utvärdera genomförda insatser, och projektet avslutas sedan lagom till sommaren, 2024. 

Har du idéer och tankar kring projektet som vi skulle ha nytta av att ta del av? Tveka inte att höra av dig!

Och slutligen, varmaste tack till alla er som deltagit i intervjuer och workshops, engagerat er i fokusgrupper, arbetsgrupper och andra typer av samtal, eller som på andra sätt delat med er av er tid, tankar och erfarenheter! Arbetet fortsätter! 

Tack för din lästid,

Paulina och Hanna

Projektsamordnare, Utebliven etablering

hanna.machs@malmo.se

paulina.lundkvist@malmo.se

 

Kort om FINSAM-projektet Utebliven etablering:

Projektet, med Arbetsförmedlingen, Komvux Malmö SFI och Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Malmö stad som primära samverkansparter, påbörjades under hösten 2021 och kommer att pågå till och med juni 2024. Projektet handlar om att få fler Malmöbor som behöver lära sig svenska, att påbörja och ta sig igenom SFI-studier, detta för att skapa bättre chanser till hållbara anställningar och möjliggöra för vidare studier, men också för att förbättra förutsättningarna att ta till sig av viktig samhällsinformation, kommunicera med vård, skola, förskola och andra samhällsinstanser.

Mer information hittar du här: https://www.finsamimalmo.se/Insatser-och-dokument/P%C3%A5g%C3%A5ende-insatser/ItemId/116

 

2022-01-21

Styrgrupp Utebliven etablering SFI

Idag har Utebliven etablering SFI styrgruppsmöte.

2022-01-20

Planering strategimöte LÖK gemensamma insatser

Imorgon deltar FINSAM i planeringen av strategimöte för gemensamma insatser för de lokala överenskommelser mellan Ar…

2022-01-14

Nästa steg i Malmökraften

Styrgruppen på Malmökraften gav en arbetsgrupp från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Arbetsmarknadsavdelningen…

2022-01-11

Utbyte med Samordningsförbundet Skåne Nordost

Idag träffades Samordningsförbundet Skåne Nordost och FINSAM i Malmö för att presentera erfarenheter och tankar fram…

2022-01-07

FINSAM i Malmö delar med sig av sin erfarenhet av poddinspelningar

Vet Ni!, FINSAM i Malmös podd, går in på sin tredje säsong 2022 och uppmärksammas av World trade center som vill att…