Pågående insatser

Här finns alla nu pågående insatser som finansieras av FINSAM i Malmö.

IPS unga

IPS (Individual Placement and Support) utifrån en programtrogen modell, för unga vuxna 18 – 29 år. Teamet ska bestå av tre IPS Arbetsspecialister som arbetar tätt med övriga IPS Arbetsspecialister i Malmö. IPS är ingen arbetsmarknadsinsats utan är mer att betrakta som en rehabiliterande insats, men där målet är arbete/studier.

Syfte:

I de fall då hindret för att etablera långvarig sysselsättning är psykisk ohälsa, problematiskt dataspelande eller substansbruk kan Maria Skåne Malmö erbjuda behandling. 

Målgrupp:

Unga vuxna 18 – 29 år som befinner sig i en utsatt social situation med skuldsättning, beroende av ekonomiskt bistånd, problematiskt dataspelande, psykisk ohälsa och substansbruk inklusive unga vuxna som idag har daglig verksamhet och som behöver arbete på reguljära arbetsmarknaden. De unga vuxna har ekonomiskt bistånd eller är berättigade till ekonomiskt bistånd men försörjs tillfälligt genom till exempel familjen . 

Insats: Insatsen består av en omfattande kartläggning, kontakter och samarbete med privat och professionellt nätverk, nära stöd med jobbsök alternativt ansökan om studieplats och sedan kontinuerligt stöd under arbete/studier under så lång tid som individen själv önskar. I stödet ingår täta kontakter och uppföljning, samtal med nätverket och coachning mot fortsatt deltagande i behandlande insatser för att på sikt nå en stabil situation. 
I normalfallet ska den unga vuxna gå till betalt arbete/studier direkt och parallellt med andra insatser. Det kan dock finnas tillfällen då en arbetsgivare kräver en kortare provanställning eller då den unga vuxna själv vill praktisera innan det blir ”skarpt läge”. Via Ung Malmö kan den unga vuxna då erhålla anställningsstöd under en kortare tid och därmed ges en bättre möjlighet till långvarigt arbete på den öppna arbetsmarknaden.
Ung Malmö kan även bistå de unga vuxna med studie- och yrkesvägledning. IPS Unga kommer att ha stort fokus på studier och jobba för att fler unga vuxna ska påbörja en utbildning, vilket ger ett bättre långsiktigt resultat. Teamet ska jobba med studier enligt metoden Supported Education, vilket är en komplettering till IPS.

Beviljad finansiering:

1 april 2024 -31 mars 2027

Kontakt:

Rosita Esgard, Malmö Stad – Arbetsmarknads och socialförvaltningen, Avdelningen för ekonomiskt bistånd och boende rosita.esgard@malmo.se 

Aktuellt: 

Läs ansökan här!

 

FRAM

Grunden för FRAM är en arbetsmarknadsinsats med arbetsträning i anpassad miljö, men med utökat fokus på de indikatorer som det danska forskningsprojektet ”Jobbindikatorprojektet” identifierat, med särskilt fokus på att skapa en stark samverkan mellan FINSAM:s deltagande parter.

Läs mer

IPS unga

IPS (Individual Placement and Support) utifrån en programtrogen modell, för unga vuxna 18 – 29 år. Teamet ska bestå av tre IPS Arbetsspecialister som arbetar tätt med övriga IPS Arbetsspecialister i Malmö. IPS är ingen arbetsmarknadsinsats utan är mer att betrakta som en rehabiliterande insats, men där målet är arbete/studier.

Läs mer

Kryddgårdenmodellen 2024-2027

Kryddgårdenmodellen har under 3 år byggt grunden för en modell till fördjupad samverkan mellan den offentliga primärvården och ASF inom Malmö stad. Samarbetet har förbättrat möjligheterna för Malmöbor att komma ut i arbete och studier genom att kommunikationen mellan organisationerna förbättrats. Hälsoförfrågan uppfattas av organisationernas medarbetare som ett konstruktivt informationsdokument mellan organisationerna inför planering gällande arbetshindrande ohälsa. Rehabkoordinatorerna är etablerade kontaktpersoner för ASF. Lokala REKOforumet utgör ett stöd för att tydliggöra REKO-funktionen samt ger utrymme för dialog då potentiella aktörer i Malmöbons kontext bjuds in till forumet. SIP används då behov av samordning finns för att Malmöbon ska nå mål som arbete/studier, egen ekonomi och ökad hälsa.

Det finns kvarstående behov av insatser för att nå enhetlighet, tillgänglighet och samordnat personcentrerat stöd för att alla Malmöbor ska ges chans att nå arbete/studier.

Läs mer

Malmökraften 2025 - 2027

I Malmökraften arbetar Arbetsförmedlingen, Malmö stad, Försäkringskassan och Region Skåne tillsammans för att minska den långtidsarbetslöshet som bitit sig fast på grund av matchningsproblem mellan arbetsgivare och befintliga arbetstagare i Malmö, låg utbildningsnivå, glappet för arbetslösa sjukskrivna som inte klarar kriterierna för det förstärkta samarbetet, ojämställdhet mellan kvinnor och män gällande arbetsmarknadsinsatser och ohälsa. Runt 47 medarbetare från parterna kommer gemensamt lokaliseras i Arbetsförmedlingens lokaler och jobbar tillsammans i multikompetenta team. 

Läs mer

Malmökraften 2023-2024

I Malmökraften arbetar Arbetsförmedlingen, Malmö stad, Försäkringskassan, primärvården och psykiatrin i Region Skåne och FINSAM i Malmö tillsammans för att minska den långtidsarbetslöshet som bitit sig fast på grund av matchningsproblem mellan arbetsgivare och befintliga arbetstagare i Malmö, låg utbildningsnivå, glappet för arbetslösa sjukskrivna som inte klarar kriterierna för det förstärkta samarbetet, ojämställdhet mellan kvinnor och män gällande arbetsmarknadsinsatser och ohälsa.

Läs mer