2024-12-02
Nya satsningar stärker 3700 unga och långtidsarbetslösa Malmöbor
FINSAM i Malmö tar nästa steg för att stödja unga och långtidsarbetslösa genom två initiativ: Malmökraften och IPS Unga. De syftar var för sig till att öka självförsörjningen, stärka deltagarnas psykiska hälsa och minska arbetslösheten i staden.
– Vi kan se tillbaka på en positiv utveckling med fler i arbete och färre hushåll i behov av försörjningsstöd de senaste åren. Det är glädjande och ett resultat av ett långsiktigt arbete i samverkan med andra. Nu växlar vi upp ytterligare med fler insatser genom Finsam som vi vet är till nytta för arbetssökande men också för att öka sysselsättningen i Malmö, säger Sedat Arif, ordförande i FINSAM i Malmö och kommunalråd förarbetsmarknad och socialtjänst (S).
Arbetet med Malmökraften växlas efter sex år upp ytterligare då FINSAM i Malmö går in med 19,4 miljoner kronor och Malmö stad och Arbetsförmedlingen går in och fullt ut finansierar 10 team av handläggare. Malmökraften 2025–2027 riktar sig till långtidsarbetslösa Malmöbor över 30 år. Med en årlig kapacitet på 1200 deltagare och multikompetenta team från Arbetsförmedlingen, Malmö stad, Försäkringskassan och Region Skåne, är målet att minst 1200 deltagare ska gå vidare till arbete eller studier.
– Att Malmökraftens arbetssätt nu implementeras är vi oerhört stolta över. Fokuset framåt är att fortsätta göra det enklare för Malmöbor att ha en ingång till de olika myndigheterna men också en gemensam styrning mot högt ställda mål till arbete och studier. Det gemensamma teamarbetet mellan professionerna gör också att kartläggningar och planeringar förblir mer effektiva och mer synkroniserade. Och vår erfarenhet säger oss att sannolikheten att få ett jobb ökar om individerna får samordnade insatser. Vi är därför glada över att få fortsätta forma den offentliga miljön tillsammans med arbete/studier som grundfundament, säger Lana Besirevic, sektionschef på Arbetsförmedllingen.
IPS Unga fokuserar på unga vuxna (18–29 år) med utmaningar som psykisk ohälsa och hemmasittande. Genom Individual Placement and Support (IPS) och Supported Education ges stöd för att etablera arbete eller studier. Projektet ska hjälpa 100 unga under perioden 2025–2027, med en budget på cirka 4,4 miljoner kronor. Maria Skåne Malmö kommer att erbjuda behandlingsinsatser för deltagare med substansbruksproblematik.
– Att ha en meningsfull och fungerande sysselsättning är en betydelsefull del i förändringsarbetet med att bli och förbli drogfri. Vi är glada över denna satsning som kompletterar Maria Skåne Malmös substansbruksbehandling då vi vet enligt tidigare forskning att behandlingsmetoden IPS är en bra arbetsrehabiliterings modell. Genom en utökad samverkan mellan kommun och region möjliggör vi för Malmös unga att få ett individuellt anpassat stöd till en fungerande sysselsättning och ett förbättrat mående, säger Maria Almazidou, enhetschef på Maria Skåne Malmö.
Satsningarna bygger på samverkan mellan myndigheter och individanpassade insatser för att möta deltagarnas unika behov. FINSAM i Malmö investerar i dessa initiativ för att fler malmöbor ska komma ut i arbete och studier.
Läs mer på: www.finsamimalmo.se
Kontaktpersoner
Sedat Arif nås via Åsa Waldemarsson, pressekreterare, 0708-36 40 16
Lana Besirevic, 010-487 34 67, lana.besirevic@arbetsformedlingen.se
Maria Almazidou, 0766-48 62 52, maria.almazidou@skane.se