Till innehållet

2024-12-02

Samordnat stöd leder till bättre försörjning

En analys av hur försörjningen påverkas för personer som får stöd av den teamverksamhet som finansieras av samordningsförbunden

ISF har på uppdrag av regeringen utvärderat hur försörjningssituationen påverkas för personer som får stöd av den teamverksamhet som finansieras av samordningsförbunden. Resultatet visar att deltagarna får bättre möjligheter att försörja sig själva. Fler börjar arbeta eller studera, sjukskrivningar minskar och färre har behov av försörjningsstöd.

Personerna som får samordnat stöd har olika medicinska, psykosociala och arbetsmarknadsrelaterade problem och behöver hjälp från fler än en myndighet för att närma sig arbetsmarknaden och egen försörjning. Teamen består oftast av representanter från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, regioner och kommuner.

Utvärderingen är en fortsättning av det experiment som ISF genomförde vid Göteborgs, Insjörikets och Stockholms stads samordningsförbund under perioden 2019–2021. Nu när mer tid förflutit är det möjligt att undersöka hur det faktiskt har gått för deltagarna i undersökningen. Om de börjat studera, fått arbete eller arbetar i större utsträckning än innan de kom till samordningsförbunden.

ISF:s samtliga effektutvärderingar visar att de teaminsatser som samordningsförbunden finansierar är mer effektiva än det stöd som ges av myndigheterna var för sig för personer med en sammansatt problematik och som står långt ifrån arbetsmarknaden. Samordnat stöd har lett till ökat välmående och framtidstro, ökad egenförsörjning, minskat försörjningsstöd och att andelen sjukskrivna har minskat.

Läs rapporten här!

Rapport 2023:2 Samordnat stöd gör skillnadÖppnas i nytt fönster.

Rapport 2019:4 Gör samordningsförbund någon skillnad?Öppnas i nytt fönster.

Rapport 2019:1 Samordningsförbundens organisering och verksamhet

Fler nyheter

2018-02-07

Exempel på organisering i insats

Tramadol Maria Malmö har organiserat sig så här för att lösa sina uppgifter.

2018-02-06

Styrgrupp Avanti

Idag hade Avanti sin första styrgrupp för året.

2018-02-06

REKO

REKO är en insats som startade 2017 med syfte att bygga upp en koordinatorfunktion inom psykiatrin i Malmö samtidigt…

2018-02-01

Samverkansanalys inom ramen för DUA-överenskommelsen

Det har kommit ut en rapport om samverkan, med en lärande ansats, utifrån den lokala DUA överenskommelsen som belys…

2018-01-31

Referensgruppen för Malmö stads projektplattform Etablera fler snabbare

FINSAM sitter med i referensgruppen för Malmö stads projektplattform Etablera fler snabbare. Idag träffades gruppen…

Om Finsam

FINSAM i Malmö är ett finansiellt samordningsförbund inom rehabiliteringsområdet. Förbundet bildades 2007 och ägs av Malmö stad, Försäkringskassan Malmö, Region Skåne och Arbetsförmedlingen Malmö.

Kontakt

  • FINSAM i Malmö
  • World Trade Center
  • Skeppsgatan 19
  • 211 11 Malmö

Hitta hit