2021-01-15

Slutrapport Avanti

Avanti har lämnat in en slutrapport för 2018-2020

Här är slutrapporten från Avanti. med en sammanfattning av vad lärdomarna som tas med in i Avanti 2.0?

Inskrivning av nya deltagare i projektet. Kriterier för inskrivning: Under de senaste tre åren har Avanti vid inskrivning av nya deltagare haft fokus på dem som har en identifierad PTSD-diagnos. Detta har inneburit att en del deltagare har nekats tillträde till projektet och konsekvensen av detta har bl a blivit att Avanti under större delen av projekttiden haft ett antal tomma platser. För att undvika denna situation har vi inför Avanti 2.0 gjort kriterierna för inskrivning mer generösa och fokuserat på egenupplevd psykisk ohälsa till följd av migration/etablering i kombination med behov av anpassad SFI-undervisning.

Process för inskrivning: Då Avanti i sin tidigare form har haft svårt att fylla sina platser har vi inför start av Avanti 2.0 sett över vår inskrivningsprocess. För att projektets respektive parter alltid ska ha uppdaterad information om projektet SKA återkommande informationsinsatser genomföras hos projektets alla parter. Dessa planeras och schemaläggs i samband med start av Avanti 2.0. När deltagare anmälts till Avanti 2.0 ska inskrivningsprocessen i större utsträckning än under Avanti präglas av att så länge det finns lediga platser så skriver vi in dem som har egenupplevd psykisk ohälsa till följd av migration i kombination med behov av anpassade SFI-studier.

Individualisering och flexibilitet: En hög grad av individualisering och flexibilitet har genom åren gett deltagarna på Avanti bättre förutsättningar att nå målen i sin kurs. Detta arbete kommer att fortsätta och även utvecklas. Fördjupade kartläggningar av behov av stödinsatser i SFI-undervisningen kommer att genomföras utifrån nytt kartläggningsmaterial.

Samverkan: Samverkan mellan parterna kommer i Avanti 2.0 se annorlunda ut eftersom alla professioner inom projektet inte kommer att vara samlokaliserade. Nya sätt för samverkan kommer att utvecklas men tidigare goda erfarenheter av gemensamma möten mellan professionerna men också mellan professionerna och deltagarna kommer att följa med Avanti 2.0.

Kortare tid för deltagarna i förberedande insatser: Under Avantis projekttid har vi erbjudit flertalet gruppaktiviteter som fungerat som förberedelse inför inträde på arbetsmarknaden. Dessa har i vissa fall bidragit till en inlåsningseffekt för deltagare. I Avanti 2.0 har vi för avsikt att efter inskrivning snabbare erbjuda praktikplacering och/eller arbetsmarknadsanställning för att ge deltagaren möjlighet att träna och utvecklas i skarpt läge med stöd av sin handläggare på Avanti.

Riktad satsning på positiva avslut för de kvinnor som skrivs in Avanti 2.0: Avanti hade under sina två första projektår vissa svårigheter att identifiera och rekrytera kvinnor till projektet. Fördelningen mellan män och kvinnor har tidvis varit så ojämn som 65/35. Mycket energi lades på att hitta de kvinnor som hade behov av Avantis insatser. Resultatet gällande avslut till arbete och studier för kvinnor har varit mycket lågt under projekttiden, flera procentenheter under övriga AMA:s resultat för samma målgrupp. Därför behöver en riktad insats för just kvinnors avslut till arbete och studier tas fram i inledningsskedet av Avanti 2.0.

Anpassning av platser: Vi har under projekttiden noterat att de praktikplatser och arbetsmarknadsanställningar som erbjudits deltagarna på Avanti inte alltid varit tillräckligt anpassade efter deltagarnas särskilda behov. För att öka möjligheten för deltagarna att slutföra sina praktikplaceringar/arbetsmarknadsanställningar kommer vi i Avanti 2.0 att använda oss av arbetsterapeut ute på arbetsplatsen där vi bedömer att behovet finns. Syftet med detta är att hjälpa både deltagare och arbetsgivare med anpassning av arbetsplats och arbetsuppgifter. Vi kommer också förtydliga vårt erbjudande om handledarutbildning till alla arbetsgivare som väljer att bereda plats för deltagare. I tillägg till detta ska Arbetsmarknadsavdelningens språkutvecklare fortsätta sitt arbete med att utveckla anpassad språkträning ute på arbetsplatser.

Redovisning av resultat enligt SUSAM: I Avanti 2.0 kommer vi att redovisa våra resultat i enlighet med de siffror som utläses i SUSAM och inte i Procapita. Detta för att få en enhetlig rapportering internt som externt.

Läs hela rapporten här!

2020-11-26

Styrelsemöte FINSAM i Malmö

FINSAM i Malmö hade årets sista styrelsemöte den 20 november och protokollet är nu underskrivet.

2020-11-26

Sista styrgruppsmötet på aktivitetscenter

På fredag har aktivitetscenter sitt sista styrgruppsmöte innan insatsen går över till att bli FRAM.

2020-11-26

Uppdatering av SUS

SUS är det system som samordningsförbunden ska rapportera sin verksamhet i. Systemet har under oktober uppdaterats o…

2020-11-25

Styrgruppsmöte Malmökraften

Idag hade styrgruppen för Malmökraften styrgruppsmöte

2020-11-20

FINSAM i Malmö samtalar med ESF

Idag träffar FINSAM i Malmö ESF och samtalar om gemensamma utvecklingsområden inför den kommande programperioden som…