2018-03-15

Utrikesfödda kvinnors etablering på agendan

Internationella kvinnor samordnad handlingsplan uppmärksammas.

Utrikesfödda kvinnors etablering på agendan

2018-03-08

Författare: Cecilia Kongini, arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Malmö stad

Vad har Nordiska ministerrådet, forskaren Paula Mulinari och ESF-projektet Vägen in gemensamt just nu? De tar alla ett grepp om fördomarna kring utrikesfödda kvinnors etablering på arbetsmarknaden. En grundbult i arbetet är projektet Internationella Kvinnor. Läs mer om projekten och Paulas forskning.

2012 kom slutbetänkandet av utredningen om ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikesfödda kvinnor och anhöriginvandrare (AKKA-utredningen). En av de viktiga slutsatserna från utredningen visade att utrikesfödda kvinnors lägre sysselsättning inte främst kan förklaras av bristande vilja att arbeta eller stora familjer – utan snarare att dessa kvinnor systematiskt får ta del av ett senare och sämre stöd för sin etablering.

Utrikesfödda kvinnor bemöttes helt enkelt med lägre förväntningar än männen och erbjöds stöd och insatser därefter. Som en direkt effekt av denna insikt skapades projektet ”Internationella kvinnor – samordnad handlingsplan” – en samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Malmö stad, Region Skåne samt Försäkringskassan och Länsstyrelsen.

Representanter från Nordic Welfare på besök i Malmö för att träffa representanter från Internationella Kvinnor och Yallatrappan.

Nordisk

Nu har Nordiska ministerrådet, avdelning Nordic Welfare lagt Internationella kvinnor – samordnad handlingsplan till sin lista över lärande exempel i Norden. I början av februari kom en delegation med representanter från de nordiska länderna till Malmö för att träffa representanter från projektet. Jenny Claesson, tf sektionschef på arbetsmarknadsavdelningen var med på mötet.

Berätta, varför väljer Nordiska ministerrådet att lyfta fram just projektet Internationella kvinnor?

–  Projektet arbetade fram och prövade en metod, som visade sig effektiv och gav goda resultat för målgruppen. Syftet med projektet var just att ta fram en metod och ett metodstöd för samverkande myndigheter. Nu kan myndigheter i hela Norden ta del av metoden.

Vad lärde vi oss genom projektet?

–  Att bemötandet är a och o. Vi måste möta individen där hon befinner sig och ta reda på vilka som är just den här personens anledningar till att vilja arbeta och utbilda sig. Ett gott bemötande innebär att individen blir lyssnad på, ett ömsesidigt förtroende byggs och individen blir ägare och bärare av sin egen planering. Individens egenmakt och handlingsutrymme ökar.

– När vi drog igång projektet var detta inte självklart. Det är fortfarande inte självklart men vi har kommit bra mycket längre och idag är det något som arbetsmarknadsavdelningen och socialtjänsten är medvetna om och jobbar med.

– Det är också viktigt att kommunicera jämställdhet. Vi behöver se utlandsfödda kvinnor som resursstarka personer och framtida familjeförsörjare. Vi behöver ha hög tilltro till individens förmåga och erbjuda insatser därefter. Idag har vi flera goda exempel på att det här ger resultat. Höga förväntningar med rätt stöd är motiverande och ger goda effekter.

ASF-forskaren Paula Mulinari söker fler goda exempel

Paula Mulinari har sedan hösten 2017 en forskningstjänst på arbetsmarknads- och socialförvaltningen (ASF). Genom Agneta Mallén, FoU-koordinator, har Paula en tjänst på ASF inom ramen för Riksbankens jubileumsfonds, Flexit satsning, som syftar till att bygga broar mellan humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning och företag/organisationer utanför universitetsvärlden och underlätta kunskapsutbyte mellan forskare och andra aktörer.

Du forskar i utrikesfödda kvinnors etablering på arbetsmarknaden – vad väcker din nyfikenhet, vad är det du vill veta mer om?

– Mitt projekt heter ”Malmö does not work, without our work: A study of migrant women’s labour market participation”. Jag är nyfiken på att utforska de gemensamma och skilda erfarenheterna på arbetsmarknaden för kvinnor med migrant bakgrund. Och genom dessa berättelser identifiera de aktörer som är centrala för att skapa broar och en hållbar position på arbetsmarknaden.

–  Jag önskar samarbeta med kvinnor med migrant bakgrund, medarbetare inom kommunal verksamhet och civilsamhällets organisationer för att tillsammans ta fram en rad goda exempel.

– Jag vill gärna komma i kontakt med verksamheter inom arbetsmarknads- och socialförvaltningen som kan bidra till detta. Bland annat hoppas jag kunna följa arbetet i olika verksamheter inom arbetsmarknadsavdelningen t.ex. anställningsenheten, SFI-sektionen, Aktivitetscentrum, RIKC och Praktik Malmö. Jag hoppas att medarbetare som är intresserade av frågan och kan bidra med exempel tar kontakt med mig.

ESF-projektet Vägen in bygger vidare på insikterna från Internationella Kvinnor

Vägen in startade våren 2017 och pågår t.o.m. 2019. En del av projektet riktar sig till utrikesfödda kvinnor. Genom projektet får 30 kvinnor, rekryterade bland annat via Hela Familjen 2.0 möjlighet att gå en grundläggande utbildning till undersköterska med språkstöd i kombination med anställning inom hälsa, vård och omsorgsförvaltningen. Kvinnorna rekryterades under sommaren 2017, påbörjade första delen i utbildningen under hösten och har nu fått sin anställning. Julen 2017 skriver Anna-Karin Bergmark, coach i projektet, till projektets intressenter

”I dagarna håller bläcket på anställningsavtalen på att torka! (första lönen betalas ut den 27 februari) Vi har haft en termin full av glädje och framsteg, kvinnorna har utvecklats i svenska språket så att vi är alldeles stumma av stolthet. Alla har fina omdömen från deras 4 veckors praktik.

Just nu träffar vi alla för samtala om denna första tid och vi får höra en massa härliga berättelser om allt som detta påverkar runt omkring i deras vardag. Partners har fått jobb, samarbetar hemma och delar vardagens utmaningar. Barnen vill lära sig mer svenska, kvinnorna uttrycker att de är stolta och att deras barn är ännu stoltare. Man njuter av att berätta för vänner, grannar och alla de möter om att de utbildar sig… till undersköterska!

Många säger, att eftersom vi tror på dem och säger att de kan, så tror de på sig själva och kämpar. Flertalet beskriver hur de nu mår jättebra, har fått självkänsla och framtidshopp.

Nu kom en lång nöjd suck och jag är berörd av allt detta som gör en så stor skillnad i människors liv och för andra generationers framtid. Jag önskar er alla ett riktigt gott 2018!”

Ringar på vattnet – fler satsningar

Jenny Claesson reflekterar över de satsningar som görs just nu inom arbetsmarknadsavdelningen. Det är en lång rad viktiga satsningar som hänger ihop med erfarenheterna från Internationella Kvinnor.

– Vad som härstammar ur projekt ”Internationella kvinnor” och vad som kommer ur andra goda erfarenheter och initiativ är för mig omöjligt att säga. Jag ser många positiva förändringar inom arbetsmarknadsavdelningen och i samverkan med andra aktörer. Jag ser sänkta språkkrav på vissa kurser och insatser. En SFI-sektion, som erbjuder arbetsmarknadsplanering i kombination med SFI-studier, har startat. Språkutvecklare har anställts för att verksamheterna bättre ska möta Malmöbornas behov.

– Överenskommelse för samverkan inom DUA nyanlända håller på att ta form. Det nya FINSAM-projektet Malmökraften har stora likheter med projekt ”Internationella kvinnor” och jag ser med förväntan fram emot de resultat som kommer av denna samverkan.

Kontaktpersoner

Internationella Kvinnor, Jenny Claesson jenny.claesson@malmo.se

Forskare Paula Mulinari paula.mulinari@malmo.se

Vägen in, projektledare Tiba Khozestani tiba.khozestani@malmo.se

Fakta

Hösten 2016 fick Nordens välfärdscenter i uppdrag av Nordiska ministerrådet att ansvara för projektet "Nordisk samverkan om integration" i nära samarbete med Nordregio. De ansvariga nordiska ministrarna vill få till ett ökat kunskapsutbyte mellan länderna. Fokus ska ligga på insatser som underlättar integrationen, samt på hur invandrare och flyktingar kan bidra till utvecklingen i de nordiska länderna.

”Internationella kvinnor – samordnad handlingsplan” är främst ett metodutvecklingsprojekt. Metodstödet som projektet arbetade fram tjänar idag som tipskatalog och kunskapsstöd och som handläggarinstruktion i det operativa arbetet. Projektet finansierades av FINSAM, Arbetsförmedlingen var huvudägare och drev projektet i nära samarbete med Malmö stad och Region Skåne. Även Försäkringskassan och Länsstyrelsen deltog.

ESF-projektet Vägen in riktar sig till utrikesfödda, långtidsarbetslösa kvinnor och unga utrikesfödda Malmöbor 20-24 år samt handledare ute på arbetsplatser. Projektet omfattar dels insatser som skapar möjligheter för enskilda individer att etablera sig på arbetsmarknaden dels insatser som ökar arbetsgivarnas kompetens i mångfaldsutveckling och kulturkunskap. Arbetsmarknadsavdelningen driver projektet i nära samarbete med vuxenutbildningen, hälsa, vård- och omsorgsförvaltningen, Arbetsförmedlingen och MINE.

Läs mer

Slutbetänkandet av utredningen om ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikesfödda kvinnor och anhöriginvandrare (AKKA-utredningen)

nordicwelfare.org/sv/integrationnorden/Goda-exempel/Internat…

www.finsamimalmo.se/Insatser/P%C3%A5g%C3%A5ende/Samordnad-ha…

www.finsamgotland.se/2733

Etiketter: (relevant för Malmö stads intranät)

arbetsmarknadsinsatser

Forskningsprojekt

internationella kvinnor

utrikesfödda kvinnor

Vägen in

 

2018-12-07

Nationella rådets kommunikatör besöker Malmö

Syftet med besöket var att intervjua personal på Avanti och Aktivitetscenter utifrån deras långa erfarenhet av att a…

2018-12-05

CaMp avslutar med sista styrgruppsmötet

CaMp går mot slutet av sin insats och har idag haft sin sista styrgrupp där bland annat resultaten diskuterades och…

2018-12-03

Avanti styrgrupp

Årets sista styrgruppsmöte för FINSAM har genomförts idag

2018-11-30

Kunskapslyft rullar vidare

Idag avrundade vi årets kunskapslyft efter att drygt 250 medarbetare deltagit under året under fyra tillfällen.

2018-11-29

REKO samarbete fortsätter efter finansiering upphör från FINSAM

De senaste veckorna har styrgruppen och arbetsgruppen jobbat fram en överenskommelse kring fortsatt samarbete mellan…