Det blev snabbt en vana, där han rökte det narkotikaklassade läkemedlet flera gånger per dag. Att han ofta vaknade med huvudvärk och ont i halsen avskräckte inte honom.
– Det var kass. Det var katastrof. Det var kaos. Kaos.
Det dröjde inte lång tid innan Mustafa övergav både träning och skolarbete. Under ett års tid var han bara i högstadiet sporadiskt, berättar han.
– Jag blev slö. Jag kunde inte tänka normalt. Jag hade negativa tankar. Jag hade ångest när jag inte rökte.
Tramadol används främst som smärtlindring. Det senaste året har det kommit allt fler larm om att tramadol mer lättillgängligt på en svart marknad. Därför startar nu öppenvårdsmottagningen Maria Malmö ett projekt för att fördjupa kunskapen om tramadolmissbruk bland unga, berättar enhetschef Maria Almazidou.
– Vi har förstått att tramadol fått fäste i stan. Det är lättillgängligt och man kommer i kontakt med det ganska ofta.
Personalen har känt till missbruket av den morfinliknande tramadolen i ett decennium och det kryper längre ner i åldrarna.
– Ganska många är minderåriga, 13-14-år. Men de flesta som utvecklat ett missbruk av tramadol är 17-18 år, säger Maria Almazidou.
Tramadol är en så kallad opioid, en syntetisk släkting till bland annat heroin. Maria Almazidou ser särskilda risker med det, jämfört med till exempel cannabis, som är en annan vanlig drog bland unga.
– Har man väl tagit steget och till och med utvecklat ett beroende av tramadol, så är steget att börja med opiater, som heroin, inte särskilt stort.
När tramadolmissbruket var som tyngst så hade Mustafa bara en önskan. Att bli langare.
– Jag såg bara pengar och respekt i det. Jag såg att de äldre gjorde det. De hade fina kläder, bilar, smycken. Jag ville bli som dem.
Mustafa tog sig ur missbruket efter ett år. Han har fått hjälp av just Maria Malmö. Men framför allt har han fått stort stöd av en kontaktperson.
– Utan honom hade jag varit en luffare nu. Jag slutade helt, jag gick till skolan och mina betyg blev mycket bättre. Han behandlade mig som en lillebror.
Tramadolprojektet påbörjas den 1 december och löper två år. Och målsättningen är tydlig.
– Förhoppningsvis har vi då utvecklat en bättre förståelse och bättre behandlingsmodeller. I bästa fall kan vi försöka undvika att ungdomar hamnar i tramadolmissbruk, säger Maria Almazidou.