2024-08-27

Tjänsteinnovation i välfärden - vinster och utmaningar FINSAM Landskrona Svalöv

Samordningsförbundet FINSAM Landskrona Svalöv bjöd idag in till samtal om tjänsteinnovation i välfärden.

 Den svenska välfärden kan beskrivas både som ambitiös och mycket komplex. Den är styrd av folkvalda politiker, skattefinansierad, reglerad i lagar och organisationerna har ständiga krav på att vara kostnadseffektiva. Det finns flera kolliderande krav som försvårar för medarbetarna att erbjuda invånarna det stöd och de samordnade lösningar som ofta förväntas.

De senaste åren har kraven på invånardeltagande och invånarorientering ökat, bland annat genom Agenda 2030 och ett antal nya lagar som tydliggör individens rätt till delaktighet, såsom barnkonventionen och den kommande socialtjänstlagen. Invånarorientering, ofta refererad till som tjänstelogik (eller tjänsteinnovation) i teoretiska sammanhang, har som så många andra välfärdslösningar sitt ursprung i det privata näringslivet.

Det teoretiska fältet har vuxit över det senaste decenniet men med väldigt få studier av vad som händer i den praktiska tillämpningen av invånarorientering. Hur fungerar det när välfärden lånar in denna lösning från privata näringslivet?

Pernilla är fil. dr i datalingvistik och doktorand vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap och verksam vid Centrum för ledning av offentliga organisationer (CLOO), Lunds universitet. Hennes forskning handlar om tjänstelogik i offentlig verksamhet. Under drygt två års tid följeforskade Pernilla och hennes kollega Ulrika på vår resa mot att bli mer tjänsteinnovativa och delar av den empirin återfinns i Pernillas avhandling.  

 

2017-09-18

Styrgrupp och arbetet med ny ansökan på Aktivitetscenter

I augusti höll FINSAM i en workshop som blev startskottet för att skriva en ny ansökan för Aktivitetscenter.

2017-09-15

Arbetet med att utveckla PTSD center.

Sedan i våras har representanter från Malmö stad, Arbetsförmedlingen och primärvården inom Region Skåne jobbat med a…

2017-09-13

Möte med sekretariatet för jämlik hälsa

Syftet med projektet - hälsofrämjande innovation i samverkan - är att samla alla samhällssektorer (offentlig, idébu…

2017-09-13

Broschyr och info kring CaMp

CaMp har tagit fram info till deltagare och målgruppsinfo.

2017-09-11

Hoo hoo

Hoo hoo ropade Klas Hallberg och Johan Quist ut angående utmaningar kring vår välfärd.